پیزو الکتریک در واقع ، اثری است که در ارتباط با تاثیر فشار مکانیکی در خواص الکتریکی برخی از بلورها کشف شد و می توان آن را چنین بیان کرد « برخی از بلورهایی که مرکز تقارن ندارند و رسانای جریان برق نمی باشند ( دی الکتریک هستند ) وارد کردن فشار مکانیکی ، کشش و یا پارگی ، سبب به وجود آمدن یک قطبش الکتریکی و پیدایش ممان دو قطبی الکتریکی در آنها می شود که مقدار آن به میزان فشار وارد شده بر سطح بلور مورد آزمایش بستگی دارد . به بیان دیگر ، بردار قطبش در چنین بلورها بدون وجود میدان الکتریکی و بر اثر تغییر محل ذره های بلور و تغییر شکل آن ظاهر می شود . چنانچه بلور مجزّا باشد اثر این قطبش در آن به صورت یک ولتاژ در سرتاسر آن پدیدار می شود .
اما اگر با رسانای دیگر در تماس باشد ، بر اثر اتّصال کوتاه ، این ولتاژ با ایجاد جرقّه های الکتریکی تخلیه می شود ، بر عکس ، اگر بین برخی از صفحه های شبکه این نوع بلور ، اختلاف پتانسیل معینی برقرار کنیم ، جا به جایی بین ذره های آن بلور بوجود می آید و سبب تغییر ساختار بلوری آن می شود ( اثر پیزو الکتریک وارونه ) یکی از مهم ترین بلورهایی که اثر پیزو الکتریک را از خود نشان می دهد ، بلور کوارتز است . از کاربردهای اثر پیزوالکتریک ، ساختن فندک ویژه دستگاه های گاز سوز ، اندازه گیری فشار وارد شده بر بلور است .
می توان اضافه کرد که از کاربردهای مهم اثر پیزو الکتریک وارونه ، ایجاد صدا در بلور را بر اثر میدان الکتریکی خارجی می توان نام برد .