اصل اسید و باز سخت و نرم ، اصلی که در ارتباط با طبقه بندی اسید و باز های لوویس در سال 1963 توسّط پیرسُن کشف شد . بر اساس اصل پیرسن « گونه های شیمیایی سخت ( اسید ها و بازهای سخت ) با یکدیگر و گونه های شیمیایی نرم ( اسید و باز نرم ) با هم بهتر از گونه های سخت با گونه های نرم واکنش می دهند »
اسید لوویس ، مولکول یا کاتیونی ( گاهی اتم فلز واسطه ) است که در لایه ظرفیت خود ، اوربیتال خالی دارد و می تواند جفت الکترون بپذیرد ( در واقع یک گونه الکترون دوست یا الکتروفیل است . ) مانند مولکول \( BCl_{3} \)که می تواند یک جفت الکترون از مولکول \( NH_{3} \)یا آنیون کلرید\( (:Cl^{-}) \) از راه تشکیل پیوند داتیو بپذیرد . ( پیوند داتیو ، نوعی پیوند کووالانسی که در آن یک سر پیوند ، دهنده و سر دیگر آن گیرنده جفت الکترون است . )\( H_{3}N:+BCl_{3}\longrightarrow H_{3}N-BCl_{3} \\ :Cl^{-}+BCl_{3}\longrightarrow [BCl_{4}^{-}] \)
همچنین در جریان تشکیل یون کبالت(III)هگزاآمین ، کاتیون می تواند شش جفت الکترون از مولکول های آمونیاک یا یون های فلوئورید از راه تشکیل پیوند داتیو بپذیرد و کمپلکس های هشت وجهی پایدار تشکیل دهد .
یون کبالت(III) هگزا آمین : \( CO^{3+}+6NH_{3}\Longrightarrow [Co(NH_{3})_{6}]^{3+} \)
یون کبالتات (III) هگزافلوئورو : \( CO^{3+}+6F^{-}\Longrightarrow [CoF_{6}]^{3-} \)
بازهای لوویس را می توان به دو دسته کلی سخت و نرم تقسیم کرد .
الف ) مولکول ها یا آنیونهایی که اتم نوکلئوفیل ( هسته دوست )آنها دارای الکترونگاتیوی بالاست ، مانند \( F^{-}, OH^{-}, H_{2}O \)باز سخت نامیده می شود . الکترونگاتیویته یعنی تمایل نسبی اتم به جذب جفت الکترون های پیوندی است .
ب ) مولکول ها و آنیون هایی که اتم نوکلئوفیل آنها دارای الکترونگاتیوی کم است و یا دارای پیونددوگانه و یا سه گانه است مانند \( I^{-}, CN^{-},CO \)جزء بازهای نرم به شمار می روند همچنین مولکول هایی که اتم مرکزی آنها کمبود الکترون ( یا اوربیتال خالی ) در لایه ظرفیت دارد و یا دارای پیوندهای چندگانه و بارقراردادی مثبت است مانند ( \( BF_{3} , SO_{3} \) و یا کاتیون هایی که آرایش الکترونی گاز نجیب ( مانند \( Ca^{2+} , Na^{+} \)) یا پتانسیل یونی بالایی دارند . ( مانند \( Fe^{3+} , Cr^{3+} \)) اسید های سخت نامیده می شوند . در برابر ، مولکول هایی که حجم بیشتری دارند ( مانند\( Br_{2} \)) و یا کاتیون هایی که حجم بیشتر و بار کمتردارند و آرایش الکترونی گاز کمیاب ندارند . ( مانند \( Br^{+}, Cd^{2+} , Cu^{+} \)) جزو اسید های نرم به شمار می آیند .
بر اساس همین اطّلاعات می توان بسیاری از مسائل در باره پایداری ترکیب ها و نیروی اتّصال در کمپلکس ها ، مکانیسم برخی از واکنش های معدنی و غیره را توجیه کرد .
اسید های سخت :\( H^{+} , Li^{+}, Na^{+}, K^{+} , Be^{2+} , Be(CH_{3})_{2} , Mg^{2+} , Sc^{3+}, Ca^{2+}, BCl_{3} , BF_{3} \)
اسید های نرم : \( Ag^{+} , Pt^{2+} , Cd^{2+} , Hg^{2+}, Cu^{+} , BH_{3}, GaCl_{3}, Co(CN)_{5}^{2-}, Br_{2}, Br^{+}, I_{2} \)
اسید های متوسّط :\( Fe^{2+}, Co^{2+}, Ni^{2+}, Cu^{2+} , B(CH_{3})_{3} , GaH_{3}, C_{6}H_{5}^{+}, R_{3}C^{+} , SO_{2}, NO^{+} \)
بازهای سخت :\( NH_{3} , RNH_{2}, H_{2}O , OH^{-}, O^{2-}, ROH , CH_{3}COO^{-}, CO_{3}^{2-} , NO_{3}^{-}, F^{-} \)
بازهای نرم :\( H^{-}, R^{-}, C_{6}H_{6}, CN^{-}, CO , I^{-} , RSH , P(RO_{3})_{3} , C_{2}H_{4} , S_{2}O_{3}^{2-} , SCN^{-} \)
بازهای متوسّط :\( C_{6}H_{5}NH_{2} , C_{5}H_{5}N , N_{3}^{-}, NO_{2}^{-}, SO_{3}^{2-} , N_{2} \)
بر اساس اصل پیرسُن می توان پایداری کمپلکس های فلزهای واسطه ، مکانیسم برخی از واکنش های جانشینی ، ایزومری اتّصال و غیره را توجیه کرد . برای نمونه \( [Pt(NH_{3})_{3}]^{2+} \)یک اسید سخت است و ترجیح می دهد که با لیگاند دو سر دندانه ای \( SCN^{-} \)از طریق اتم نیتروژن که سر سخت آن ( باز سخت ) است پیوند برقرار کند تا از طریق اتم S که سر نرم آن ( باز نرم ) است . از این رو ایزومر \( [Pt(NH_{3})_{3}(NCS)]^{+} \)پایدارتر از ایزومر \( [Pt(NH_{3})_{3}(SCN)]^{+} \). برعکس ، چون \( [Pt(PR_{3})_{3}]^{2+} \)که اسیدی نرم است ، ترجیح می دهد که با سر نرم لیگاند \( SCN^{-} \)یعنی از طریق اتم S با آن پیوند برقرار کند ؛ از این رو ، ایزومر \( [Pt(PR_{3})_{3}(SCN)]^{+} \)از ایزومر \( [Pt(PR_{3})_{3}(NCS)]^{+} \)پایدارتر است .
لیگاند دو سر دندانه ، به برخی از لیگاندها مانند \( SCN^{-} , NO_{2} \)و ……. گفته می شود که دارای دو اتم کوئوردینانس دهنده متفاوتند و از هر یک از آنها ، تنها در شرایط خاصی می توانند استفاده کنند .
در مورد توجیه مکانیسم واکنش ها ، می توان واکنش هالیدهای لیتیم و سزیم را در نظر گرفت ، که انتظار داریم به صورت \( Cs+LiF\to Li+CsF \)انجام گیرد ، اما تجربه نشان می دهد که درست در جهت عکس انجام پذیر و خود به خودی است . یعنی داریم :\( LiI+CsF\longrightarrow LiF+CsI\hspace{2cm}\Delta H=-63Kcal/mol \) این رویداد را می توان بر اساس اصل پیرسُن توجیه کرد . زیرا \( Li^{+} \)یک اسید سخت است و ترجیح می دهد که با یک باز سخت مانند\( F^{-} \) ترکیب شود . همچنین \( Cs^{+} \)اسید نرم تر است و ترجیح می دهد که با یک باز نرم مانند\( I^{-} \) ترکیب شود .